Vejetaryen beslenme, son yıllarda yaygın bir popülerlik kazanmıştır.
Bazı araştırmalar vejetaryenlerin dünya nüfusunun %18’ini oluşturduğunu tahmin ediyor ( 1 ).
Diyetinizden et çıkarmanın etik ve çevresel faydalarının yanı sıra, iyi planlanmış bir vejetaryen diyet, kronik hastalık riskinizi azaltabilir, kilo vermeyi destekleyebilir ve diyetinizin kalitesini iyileştirebilir.
Bu makale, bir haftalık örnek bir yemek planı da dahil olmak üzere vejeteryan diyetine yeni başlayanlar için bir rehber sunmaktadır.
Vejetaryen Diyet Nedir?
Vejetaryen diyet, et, balık ve kümes hayvanları yemekten kaçınmayı içerir. İnsanlar genellikle dini veya kişisel nedenlerle ve hayvan hakları gibi etik sorunlar nedeniyle vejetaryen bir diyet uygularlar. Bazıları, hayvancılık üretimi sera gazı emisyonlarını artırdığı, iklim değişikliğine katkıda bulunduğu ve büyük miktarda su, enerji ve doğal kaynak gerektirdiği için çevresel nedenlerle vejetaryen olmaya karar verir
En Yaygın Vejetaryen Türleri
- Lakto-ovo-vejetaryen diyet: Et, balık ve kümes hayvanlarını ortadan kaldırır ancak yumurta ve süt ürünlerine izin verir.
- Lakto-vejetaryen diyet: Et, balık, kümes hayvanları ve yumurtaları ortadan kaldırır ancak süt ürünlerine izin verir .
- Ovo-vejetaryen diyet: Et, balık, kümes hayvanları ve süt ürünlerini ortadan kaldırır ancak yumurtaya izin verir .
- Pesketaryen diyet: Et ve kümes hayvanlarını ortadan kaldırır, ancak balık ve bazen yumurta ve süt ürünlerine izin verir.
- Vegan diyeti: Et, balık, kümes hayvanları, yumurta ve süt ürünleri ile bal gibi diğer hayvansal kaynaklı ürünleri ortadan kaldırır.
- Flexitarian diyeti: Ara sıra et, balık veya kümes hayvanları içeren çoğunlukla vejetaryen bir diyet.